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Standard Interpretations / Clarification of the provision banning smoking in the OSHA asbestos standards.

» Standard Number: 1910.1001 ; 1910.1001(i)(4) ; 1915.1001(j)(4) ; 1926.1101 ; 1926.1101(j)(4)

OSHA requirements are set by statute, standards and regulations. Our interpretation letters explain these
requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer
obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our
enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our
guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's
website at http://www.osha.gov.

September 25, 2008

Mr. L. Tom Czehowski

Chief Administrative Officer, Nevada OSHA
Division of Industrial Relations

Nevada Department of Business and Industry
1301 N. Green Valley Pkwy., Suite 200
Henderson, NV 89074

Dear Mr. Czehowski:

This is in response to your letter to the OSHA San Francisco Regional Office, asking for clarification of a 1990
letter of interpretation regarding OSHA's asbestos standards. We understand that the State of Nevada has
adopted standards identical to those of Federal OSHA and intends to follow the Federal enforcement policy. Your
letter was forwarded to OSHA's national office for response; we apologize for the long delay of this reply. You
asked that we review our interpretation concerning identical provisions banning smoking found in the OSHA
asbestos standards for general industry, 29 CFR 1910.1001, and construction, 29 CFR 1926.1101. Our response
also applies to the identical provision in the asbestos standard for the shipyard industry, 29 CFR 1915.1001. This
letter constitutes OSHA's interpretation only of the requirements discussed and may not be applicable to any
question not detailed in your original correspondence. Your paraphrased question and our reply are below.

Question: You asked whether federal OSHA is enforcing OSHA's letter of interpretation to Mr. C.R. Sledge,
September 4, 1990, concerning the asbestos standards' no-smoking provision. You stated that this OSHA
interpretation is ambiguous and seems to imply that a work area's airborne asbestos level, no matter how small a
concentration of airborne fibers, such as background levels from installed asbestos-containing building material,
-could be considered an "occupational exposure”" and, therefore, smoking would not be allowed.

Reply: Paragraphs 1910.1001(i)(4), 1926.1101(j)(4), and 1915.1001(j)(4) all provide:
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The employer shall ensure that employees do not smoke in work areas where they are occupationally
exposed to asbestos because of activities in that work area. (emphasis added)

As we explained in our 1990 letter to Mr. Sledge, the Agency determined that the health risk for smoking
employees exposed to asbestos is substantially higher than nonsmoking ones. We explained in the preamble to
the rule that "[t]his is an expansion of the present smoking ban, which, as in most OSHA health standards, is
confined to regulated areas where exposures are elevated." (55 FR at 3726, February 5, 1990). The smoking ban
in the asbestos standards does not specify a level of exposure. However, the exposure must have its source in the
workplace. We have explained that this means that an employee who works in areas where there are operations
that disturb asbestos, such as asbestos abatement and renovation activities, may be occupationally exposed,
regardless of whether that employee disturbs or handles the asbestos. (55 FR 3726, February 5, 1990, 51 FR
22677, June 20, 1986). For your information, we are attaching two OSHA memoranda from 1990 which provide
further background on our enforcement policies for this no-smoking provision. It should be understood that the
method prescribed for measuring employee exposure to airborne asbestos is the method in the OSHA asbestos
standards, Phase Contrast Microscopy (PCM), and this method's limit of detection is about 0.01 f/cc.

It should also be understood that the no-smoking provision would not apply to employees who occupy an area
where some of the building materials contain asbestos but no materials are being disturbed and no fibers are
being released into the air that the employee breathes. OSHA's preamble to its earlier 1986 asbestos standard
briefly discussed the complex area of low-level asbestos contamination in buildings and concluded that other
federal agencies, particularly the EPA, already address this area. (See 51 FR 22677.) We recommend that building
owners and employers with employees working in buildings with installed asbestos-containing materials refer to
the EPA's publication number 20T-2003, Managing Asbestos in Place, A Building Owner's Guide to Operations
and Maintenance Programs for Asbestos-Containing Materials, July 1990, commonly known as "The Green Book."

We hope this provides the clarification you were seeking and will assist you in your enforcement of the asbestos
standards. We apologize for any confusion our earlier letter may have caused. As this letter demonstrates,
OSHA's re-examination of an issue may result in the clarification or correction of previously stated enforcement
guidance. As you know, our enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to
time we update our guidance in response to new information. If you have any further questions, please feel free to
contact the OSHA Office of Health Enforcement at 202-693-2190.

Sincerely,

Richard E. Fairfax, Director
Directorate of Enforcement Programs
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